Esztétikai Fogászat, Kozmetikai Fogászat

Konzerváló és fogpótlástan Budapesten

A konzerváló fogászat a fogakat, szájat és állkapcsokat érintő betegségek megelőzésével, felismerésével és kezelésével foglalkozik. A leggyakrabban használt és széles körben ismert fogmegtartó eljárások a fogak tömése, a gyökérkezelés, gyökértömés, tisztítás, fogkő-eltávolítás. A konzerváló fogászat feladata a rágóképesség helyreállítása, a fájdalomcsökkentés és ma már az esztétikai szempontok is nagyon sokat nyomnak a latban. A fogorvosok a kezelés során a beteg szempontjából a legoptimálisabb funkcionális és esztétikai megoldásokat javasolják.

Állapotfelmérés a fogorvosnál

Minden fogászati kezelést egy részletes állapotfelmérés előz meg. Az állapotfelmérés kiterjed a fogak állapotára, amelynek során megvizsgálják hány fogat érint a fogszuvasodás, felmérik a tömött fogak számát, a foghiányokat, a fogpótlások állapotát, az esetleges implantátumokat, az állkapocs állapotát. Ezen kívül a fogíny és a szájnyálkahártya vizsgálatára is sor kerül. A diagnosztikához röntgenfelvételek készítésére is szükség lehet.

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése a budapesti Medve Medical-nál!

A fogszuvasodás a helytelen táplálkozás és sokszor ez elégtelen fogápolás és szájhigiénia miatt civilizációs betegség. Már kisgyermekkorban fontos feladat a megelőzés a rendszeres szűrés. Ha a fogszuvasodás előrehaladott, akkor a fogászati szűrést követően a szuvas fogakat kezelni kell, a fogtömés szinte mindenki által ismert eljárás. A fog- és gyökértömések során a fogorvosok többféle anyagot is alkalmaznak: az amalgámtömés mellet már léteznek korszerűbb megoldások, mint az esztétikus fehér vagy kompozit tömések. Ha nagyobb méretű fogszuvasodás miatt a fogak nagyobb felszíne hiányzik a fogszövet pótlására és a rágófelszín helyreállítására inlay vagy onlay esztétikus betétet helyeznek el. Az inlay-onlay betétek anyaga lehet: arany, arany-kerámia, kompozit, porcelán vagy titán.

Konzerváló fogászat és fogpótlások

Ha a fogszuvasodás előrehaladott az a fogak elvesztéséhez is vezethet. A rágófunkció helyreállítása során fogpótlásokat használnak. A fogpótlások kierjedhetnek néhány fogra, ilyen esetben hidakat helyez fel a fogorvos, amennyiben nagyobb számú fog hiányzik, részleges vagy teljes protézis készítésére van szükség.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés oka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amelyet a mély szuvasodás során baktériumok okoznak. A gyökércsatornába és annak falába került baktériumok komoly problémát okoznak, fájdalommal járnak. A gyökérkezeléssel a fertőzött beltartalmat eltávolítják, sterillé teszik, és olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít. Gyökérkezelések során a kezelés előtt a fogorvos röntgenfelvételt készít, így tájékozódik a gyökerek és a gyökércsatornák meglétéről, lefutásáról. A gyökértömés elkészülte után újabb röntgenfelvétellel ellenőrizik a gyökértömés pontosságát.

Fogkő-eltávolítás

A rendszeres fogkő-eltávolítás elengedhetetlen a fogínybetegségek megelőzésében. A fogkő-eltávolítás során a fogorvos a fogak felszínén megtapadt fogkövet távolítja el. A fogkő az íny felett és az íny alatt helyezkedhet el, a fogkő a lepedék kikristályosodott változata. A fogkő felszíne érdes, ezért a fogkövek felszínén megtapadt lepedéket a fogmosás során nem lehet maradéktalanul eltávolítani. A felhalmozódó lepedéknek köszönhetően a fogkő folyamatosan vastagsága növekszik, aminek a felszínén nagy mennyiségben halmozódnak fel baktériumok. Az egyeletlen felszín kiváló táptalaj a baktériumok gyors szaporodásához, amely folyamatos gyulladást tart fent a fogíny, illetve a fogágy mentén. A gyulladás gyakran fogínyvérzéssel jelentkezik.

Ajándékozzon vizsgálati utalványt!
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás