Fogászati betegségek általános orvosi háttere

„Minden egyes fog az egész emberrel áll kapcsolatban.” (dr. Adloff)

Fogászattal összefüggésbe hozható szisztémás betegségek

A fogorvoslás napjainkban egyre inkább elterjedő irányzata a komplementer vagy más néven biológiai fogászat.  Ezek középpontjában a szervezet egészének kapcsolata áll, minden, mindennel összefügg, így komplex vizsgálatot, mindenre kiterjedő terápiát javasolnak követői. Budapest II. kerületében, a Medve Medical Egészségközpontban fogorvosaink ennek szellemében vizsgálják és kezeli pácienseiket.

Követői megállapították, hogy pl. mozgásszervi betegségek hátterében is gyakorta lehetnek fogászati problémák is. Ilyen pl. a gócos fogak hatása, vagy az amalgámtömésekből származó higany felszívódása a szervezetben. Azoknál, akik autoimmun eredetű ízületi gyulladásos betegségben szenvednek, gyakran rendelkeznek fogászati jellegű tünetekkel is, mint pl. szájszárazság, nyálmirigyduzzanat, stb. Ezek a gócbetegségek nagymértékű hajhullást (kopaszodást), bőrgyógyászati tüneteket (ekcéma), ízületi gyulladásokat okozhatnak.

Az endokrinológusok is megállapították, hogy a cukorbetegek esetében sokkal nagyobb százalékban fordul elő fog-, és fogágybetegség, mint a diabétesszel nem rendelkező pácienseiknél.

Trombózison, embólián átesett pácienseken foghúzás, illetve az egyéb vérzéssel járó fogászati beavatkozások nem végezhetőek el, mivel ezek a betegek a kezelés részeként tartós véralvadásgátló alkalmazásra szorulnak. Egy speciális laboratóriumi eljárás segítségével meghatározható az adott napra vonatkozó INR érték, ami alapján eldönthető, biztonságosan kezelhető-e a beteg vagy sem.

A homlokot, arcunkat és állkapcsunkat beidegző V. agyideg három ágának valamelyikén jelentkező jellegzetes, általában 1-2 másodpercig tartó, intenzív, villanáshoz hasonlított fájdalmat a neurolgia trigeminus neuralgia, a köznyelv pedig arcidegzsába néven említi. Tünetei periódusonként ismétlődnek, de akár évekig is panaszmentesen élheti mindennapjait a beteg. Az arcon átfutó fájdalom hatására az arc minden izma megmerevedik, a fájdalomtól eltorzulhat. Előfordulásának gyakorisága az 50 év feletti nők esetében a legnagyobb. A betegséggel összefüggő fájdalom megtévesztő lehet, mert sokszor az állkapocsba, vagy a felső fogmeder környezetére sugárzik.

Emellett számtalan betegségünk tünete, jelzőfénye lehet egy-egy fogászati jellegű szövődmény. A Medve Medical Egészségközpontban Ön és családja kiemelkedő színvonalú fogászati szakellátásban részesül, mert a fogászati ellátást 31 másik szakma képviselői támogatják a minőségi, szakszerű és teljes körű diagnózis felállítása érdekében.

A kismamák fogászati kezelése Budapesten a Medve Medical-nál!

A terhesség alatt végbemenő különböző hormonális változások hatással vannak a fogínyünk és ezzel az egész  fogazatunk állapotára, az íny fokozottabban reagál a lepedékképződésre, hamarabb begyulladhat.

Sok helyen terjed az a tévhit, hogy a baba elvonja a kalciumot a fogaktól, és ezért a fogak hamarabb tönkremennek. Ez így tévedés! Ugyanis a terhességi fogelvesztés hátterében a kezeletlen íny és fogágygyulladás, a helytelen fogápolás és a nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitel a felelős.

A nők a baba tervezése előtt feltétlenül menjenek el fogászati szűrésre! A hiányos, hibás fogazat ugyanis a kismama étkezését, emésztését hátrányosan befolyásolhatja, és ez kihathat a baba egészségére is!

A terhesség során az kismama egész szervezete megváltozik. A szájüregi változások, mint például a nyál összetételének megváltozása vagy a fogak tartószerkezetének finom meglazulása érzékennyé teszi az ínyt a gyulladásra. Alapos szájápolással ez semmilyen problémát nem jelent, elhanyagolt esetben azonban komoly terhességi fogágygyulladás is kialakulhat.

Ha a kismama rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre és a fogai megfelelően ápoltak, a kisbaba érkezése, a terhesség állapota fogászati szempontból nem fog váratlan szituációt hozni. Ilyen esetben nincs más dolog, mint hogy továbbra is gondosan és alaposan tisztán kell tartani a fogakat, ha lehet, kicsit sűrűbben, mint azt egyébként tettük.

Nagyon fontos, hogy lehetőleg a terhességi fogágygyulladás kialakulását mindenképp előzze meg a kismama. A terhesség előtt, illetve alatta történő szájhigiéniai kezelésekkel a terhességi fogágygyulladás megelőzhető és gyógyítható. Fontos tudni, hogy a várandóság alatt csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket javasolt elvégeztetni. Nagyobb fogászati beavatkozásokkal, fogpótlások igényével érdemes a  Budapest II. kerületében, a Medve Medical Egészségközpont fogorvosait még a magzat megfoganása előtt felkeresni, és egészséges fogakkal indulni neki a kilenc hónapnak.

Ha ez mégsem sikerül, akkor sem szabad megijedni, mielőbb fogorvoshoz kell fordulni!  Ilyenkor felmerülhet az a kérdés, hogy lehet e fogászati érzéstelenítőt kapni a fogászati kezeléseket a terhesség során? Válasz nagyon egyszerű: természetesen lehet. A legújabb fogászati érzéstelenítők a placentán nem, vagy csak nagyon kis mértékben haladnak át. Ha fájdalom vagy trauma miatt fogászati beavatkozásra van szükség, mihamarabb érdemes fogorvosainkhoz fordulni budapesti Egészségközpontunkba ahol teljes körű felvilágosítást kap a továbbiakról is.

Koraszüléshez vezethet a kezeletlen fogágybetegség!

A kezeletlen fogágybetegség nemcsak fogelvesztéshez, hanem klinikailag is bizonyítottan akár koraszüléshez is vezethet! Kutatások igazolják, hogy azok a terhes nők, akik fogaikat megtisztíttatták a plakktól és a fogkőtől, drámai mértékben lecsökkentik annak esélyét, hogy gyermekük idő előtt jöjjön világra. A kutatók felfedezték, hogy azoknál az asszonyoknál, akiknek ínygyulladásuk volt, de átestek egy alapos fogkő eltávolításon és foggyökértisztításon, 84 százalékkal csökkent az esélye a szülés spontán, de korai megindulásának. A Journal of Periodontology című szaklapban publikált tanulmány szerint a vörös, gyulladt, esetleg vérző fogínyű kismamáknak nyolcszor nagyobb esélye van a koraszülésre, mint jó orális egészségű társaiknak.

Az egyik elmélet szerint a folyamat úgy zajlik le, hogy a plakk, azaz a bakteriális lepedék toxinjai bejutnak az asszonyok véráramába, majd a prosztaglandin nevű hormon szintjének szokatlanul gyors emelkedését idézik elő. Ez a hormon váltja ki a méhösszehúzódásokat is. A szájüregi fertőzések a fehérvérsejtek számának növekedéséhez is vezetnek – amelyek minden fertőzés és gyulladás esetén megszaporodnak az emberi szervezetben, és valószínűleg ez is kiválthatja a méhösszehúzódásokat, még mielőtt a baba elérné a normális születési súlyt.

Nemcsak az ínygyulladás, a fogszuvasodás is okozhat problémát, a baktérium ugyanis, mely a szuvasodást okozza a véráramba kerülve a test más részein is gyulladást idézhet elő: növeli az immunrendszer válaszreakcióit, ami a szervezet egészére hatással lehet.

A kockázat csak egyre nő, ahogy a már meglévő gyulladás rosszabbodik: ezek az anyukák 2,5-szer nagyobb eséllyel hozzák világra gyermeküket a 32. hét előtt, ami természetesen a baba egészségét is komolyan veszélyezteti.

A szájhigiéniára legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint szervezetünk egészére: ne feledkezzünk meg a napi kétszeri fogmosásról, a fogközök tisztításáról, a szájvíz használatáról illetve a féléves fogászati ellenőrzésről. Már a kisbaba érkezése előtt érdemes a fogínygyulladást, fogágy gyulladást kezeltetni!  

Budapest II. kerületében, a Medve Medical Egészségközpontban fogorvosaink várják szeretettel, kérjen időpontot most.

Ajándékozzon vizsgálati utalványt!
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás