Implantológia, Szájsebészet

A hagyományos fogpótlási megoldások nem mindig tudnak megfelelő megoldást nyújtani. Az egyik legmodernebb fogászati eljárással, a műfoggyökérrel vagy más néven fogimplantátummal lehet pótolni az elveszített fogakat. Az implantátumos fogmű ugyanolyan erős, és jól használható, mint az eredeti fogak.

Mi az implantátum?

Az implantátum egy mesterséges foggyökér, amelyet az állkapocscsontba ültetnek be. Többnyire csavar vagy henger alakú, egyenetlen felülete elősegíti, hogy az implantátum belenőjön az állkapocscsontba. Az implantátum az eredeti foggyökér funkcióit veszik át, amelyre fogpótlásokat, koronát, hidat is lehet építeni. Az implantátum két részből áll: az implantátum testéből, amely a csontba illeszkedik és az implantátum felső részéből, amelyre a fogpótlások mellett például a protézisek tartószerkezete is ráilleszthető.

A fogimplantátumok a fogpótlás kíméletes formái

A fogimplantátumok kímélő megoldások hidakhoz vagy kényelmes rögzítési módszer protézisekhez is. Ez a fogpótlási módszer ugyan drágább, mint a hagyományos fogpótlás, de nagy előnye, hogy a szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni, így az eredeti fogakból a lehető legtöbb megmarad. Az implantátumok anyaga legtöbb esetben tiszta titán, amely különösen szövetbarát, az emberi test teljes mértékben elfogadja, és a biológiai, kémiai, fizikai tulajdonságoknak köszönhetően a csontba könnyen integrálódik. Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére, olyan esetekben is, amikor a rágófogak elvesztése miatt csak részleges kivehető fogpótlás készítése lenne indokolt. Implantátumok alkalmazásával ezekben az esetekben rögzített híd is készíthető.

Kiknek ajánlott a fogimplantátum?

Amennyiben a páciens több fogát is elvesztette és protézisre van szüksége, a fogimplantátum olyan rögzítési lehetőséget biztosít, amely teljesen más életminőséget tesz lehetővé. A protézis viseléskor jól illeszkedik, stabil, nem mozdul el, és rögzítéséhez nem szükséges protézisragasztót használni. Harapás, rágás közben sem kell viselőjének az elmozdulástól tartania.

A fogimplantátumot a fogorvosok nem mindenkinek ajánlják, alkalmazását minden esetben a fogorvos javasolja. Az implantátum beültetése előtt a fogágy betegségeit a beültetés előtt megfelelően kezelni kell, amely alapfeltétel az implantátum hosszú élettartamához. Az implantátum alkalmazása előtt a fogorvos felméri az állkapocscsont állapotát. Amennyiben az állkapocscsont túl vékony az alkalmazási területen, nem biztos, hogy elég tartást biztosít az implantátumnak. Ha az állkapocsban futó idegcsatorna nem megfelelő helyen található, az is korlátozhatja az implantátum alkalmazásának lehetőségét. A beültetéshez az állkapocscsontnak elég erősnek kell lennie az optimális eredmény elérése érdekében.

Kiknek nem ajánlott az implantáció?

Gyermekek, fiatalkorúak terhes kismamák nem kaphatnak fogimplantátumot. Egyes krónikus betegségekben szenvedők ilyen például a csontbetegségek, súlyos szívbetegség, magas vérnyomás, kezeletlen cukorbetegség és számos csontbetegség is. Az implantátumok alkalmazása előtt a fogorvos felméri a beteg általános állapotát és csak a megfelelő egészségi állapot esetén, a kizáró okokat is feltérképezve alkalmaz fogimplantációt.

Implantátumok és szájápolás

Implantátum beültetését követően is különösen nagy jelentősége van az alapos fog-, és szájápolásnak,hiszen a betegnek is érdeke az implantátum hosszú élettartama. A nem megfelelő szájápolás az implantátumok elvesztéséhez vezethet.

Ajándékozzon vizsgálati utalványt!
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás