Otthoni dentálhigiéniás program

„Két ember között a legrövidebb út egy mosoly”

Az otthoni fogápolás fontosságáról

Az otthoni száj és fogápolás napjaink társadalmi kultúrájának éppúgy része, mint egészségünknek. Ahhoz, hogy fogaink maximális fényükben tündököljenek, és szánk higiénés állapota is megfelelő legyen, fontos, hogy mindennapi tevékenységeink során kellő odafigyeléssel és időráfordítással legyünk ápolásukra.

A helyes otthoni száj és fogápolás kellékei:

  • jó minőségű, puha, lekerekített sörtéjű fogkefe
  • ínyünknek, fogainknak megfelelő, jó minőségű fogkrém
  • fogköztisztító kefe, fogselyem
  • szájvíz

A helyes fogápolás egyik legfontosabb része, hogy legalább naponta kétszer, két percig mossunk fogat.

A fogmosásnak alaposnak kell lennie, helyes technikával kell, hogy történjen, melyről fogorvosa szívesen ad felvilágosítást, tájékoztatást. A fogakat a fogíny mentén is alaposan kell tisztítani. Ehhez a fogkefét félig az ínyre félig a fogra helyezve 45 fokos szögben végzünk körkörös illetve sepregető mozdulatokat. A rágófelszínen vízszintes irányban mozgatjuk a fogkefét. Fontos, hogy fogkefénket háromhavonta cseréljük, mert gyorsan megtelepszenek rajta a baktériumok, emellett az elkopott sörték a lerakódások kisebb százalékát tudják eltávolítani, mint egy új fogkefe. Javasolt elektromos fogkefe illetve magas sörteszámú lágy sörtés kézi fogkefe használata. A helyes fogmosás szempontjából fontos a megfelelő minőségű, magasabb fluoridtartalmú fogkrémek használata, melyek segítenek megakadályozni fogaink szuvasodását.

A fogközök tisztán tartásának fontos kellékei a fogköztisztító kefe és a fogselyem. A különböző méretű fogközökhöz a fogorvos segít kiválasztani a megfelelő fogköztisztító kefét. Szorosan álló fogaknál fogselyem használata javasolt, melynek kiválasztásában és a megfelelő használatának elsajátításában szintén a fogorvos segít.

Miután megmostuk fogainkat, és a fogközöket, válasszunk egy szájvizet, öblögetőt, mellyel a fogmosás szertartását befejezzük.

Természetesen még ezen instrukciók maximális betartása mellett is a legfontosabb, hogy félévente, de legalább évente egyszer keresse fel fogorvosát teljes körű állapotellenőrzés céljából.

Miért fontos, hogy ezt a néhány momentumot naponta kétszer beiktassuk napirendünkbe?

Minden ember szájában számtalan baktérium lakik, melyek egy része fontos szerepet tölt be immunrendszerünk erősítésében, szánk nyálkahártyájának védelmében. Azonban ha nem tisztítjuk fogainkat megfelelően, akkor ezek egyre csak szaporodnak. A baktériumok túlszaporodásának elsődleges következménye a lepedék kialakulása, végül a fogkő képződése fogaink felületén. A lepedékben és fogkőben lévő baktériumok okozzák a fogszuvasodást, ínygyulladást és a csontpusztulással járó fogágybetegséget.