Parodontológia

A parodontológia a fogászat olyan szakterülete, amely a fogágybetegség gyógyításával foglalkozik, vagyis a fogak körüli területek állnak tevékenységének középpontjában. A paradontológiai kezelés a fogágybetegségek megakadályozására irányul, amennyiben a csontvesztés bekövetkezik, akkor a regeneratív terápia segít az új szövetek felépítésében.

A fogínygyulladás gyakori probléma

A fogínygyulladás a lakosság széles rétegeit érinti. A fogágybetegség a fog tartószerkezetének (csont, íny, kötőszövet) gyulladásos állapota, amelynek és következménye a fogágy gyengülése pusztulása is lehet. A betegség oka a fogon kialakuló ínyszéli foglepedék, illetve a fogkő kialakulása. A száj baktériumai foglepedéket képeznek, és az általuk termelt anyagok károsítják az ínyt, aminek következtében az íny gyakran begyullad. A gyakori fogmosáskor jelentkező fogínyvérzés, az íny gyulladt állapota, és a kellemetlen szájszag a paradontózis kezdeti tünetei. A betegség lappangva halad előre, általában fájdalmat nem okoz. A megfelelő szájápolás, az odafigyelés és a fogmosás helyes technikája megelőzheti az íny visszahúzódását. Amennyiben a fogak mozgathatóvá, lazává vállnak, vagy kiesnek a betegség gyakran már előrehaladott állapotban van, és a  fogágy jelentős része elpusztult.

A fogágybetegség kezelhető, a folyamat megállítható, de a fogágy már elszenvedett pusztulása vissza nem fordítható, bizonyos esetekben műtéti kezelések árán lehetséges.

A rendszeres ellenőrzés és a szűrés fontos az ínybetegségeknél

A fogágybetegségek gyanúja esetén a fogorvos a megfelelő terápiát javasolja. Amennyiben a családban már előfordult fogágybetegség, a gyermekeket érdemes elvinni szűrésre és a közvetlen felnőtt családtagok is rendszeresen ellenőriztessék fogínyük állapotát.

A fogágybetegségeket a megfelelő szájápolással, a rendszeres fogászati ellenőrzéssel és a fogkő rendszeres eltávolításával meg lehet előzni. A dohányzás növeli a fogínybetegségek kockázatát.

Ajándékozzon vizsgálati utalványt!
 
Facebook
 
Medve Akció
 
Időpontfoglalás