Maradhat-e a bölcsességfog?

Normál esetben fogsorunk utolsó 8 tagját nevezzük bölcsességfognak. Ezek a fogak általában nem „nőnek ki”, bennragadnak ínyünkben, vagy csupán részlegesen bújnak ínyünk felszíne fölé. Ezeket a fogakat összefoglalóan áttörésben visszamaradt fogaknak nevezzük. Ezek azok a fogaink, amelyek a fogak természetes ívében nem, vagy részlegesen illeszkednek csak be, így számtalan problémát okozhatnak gazdájuknak.

A leggyakoribb panaszokat a bölcsességfog előtörése okozza, ami az esetek nagy százalékában heves fájdalmakkal, rossz közérzettel, esetlegesen az arc feldagadásával is járhat, valamint extrém esetekben lázzal, szájzárral párosul.

Ezek a fogak általában nem férnek már el az állkapcsunkban, így előretörésével az egész fogsor deformálódhat, a középvonal felé tolódhat, ami nem csak esztétikailag nem szép, hanem még az étkezésünket is megnehezítheti.

Ez azonban csak a kezdet, mert a részben áttört bölcsességfogunk okozhat visszatérő ínygyulladást, fogágy elhalást, fogszuvasodást – önmagán, és a mellette lévő fogakon egyaránt, mindemellett pericoronitis és cisztikus elváltozások kialakulásának és a környező fogak gyökérfelszívódásának elkerülésére is figyelnünk kell.

Javallott bölcsességfogaink eltávolítása, ha:

  • szájüregünkben nincs elegendő hely az újabb fogaknak
  • visszatérő gyulladásos panaszaink vannak
  • összetorlódnak a fogak a középvonal felé
  • ismeretlen eredetű arcüregi fájdalom esetén
  • ún. tasakképződés alakult ki a részlegesen előtört fogaknál
  • fogorvosának támogató szakvéleménye mellett

Maradhat, vagy el kell távolítani?

A kérdés megválaszolásához fogorvosaink a Medve Medical Egészségközpontban (Budapest II. kerületében) első lépésként készítenek egy panoráma röntgenfelvételt fogainkról, és annak kiértékelését követően javaslatot tesznek az érintett fogak megtartására vagy eltávolítására.

Megtarthatjuk bölcsességfogainkat két esetben. Az állkapocs csontjában maradva semmiféle problémát nem okoz, vagy ha megbizonyosodtunk arról, hogy kisebb beavatkozással a részlegesen áttört fog megfelelően be fog illeszkedni fogsorunkba.

Amikor a felvétel alapján fogorvosunk a fog(ak) eltávolítása mellett dönt, első lépésben meghatározásra kerül a módszer, amivel a beavatkozást elvégzi. Enyhébb esetben, ha már áttörte ínyünket a fog, egyszerűen kihúzásra kerül. Ha a foghúzás nem kivitelezhető, mert nem történt áttörés, vagy nem úgy áll, nagyon benne van még a csontban vagy bármi miatt komplikációt okozhatna a módszer, szájsebészeti műtét elvégzésére kerül sor. A helyi érzéstelenítést követően a lebeny átmetszését követően a csontfelszín eltávolítása után speciális eszközök (fogók, emelők) segítségével fogorvosunk eltávolítja rosszul nőtt fogainkat. A fog eltávolítását követően az üreg maximális kitisztítása, majd a seb összevarrása következik. Az öltések a beavatkozás után nagyjából egy héttel (10 nappal) eltávolíthatóak. A műtét utáni teendőkről (megegyeznek azokkal, amiket egy foghúzás után kell tennünk) fogorvosunk tájékoztat bennünket, és azok maximális betartása esetén semmiféle szövődményre nem kell számítanunk.

Kérdése van? Arra gyanakszik, gond lehet bölcsességfogaival? Ne habozzon időpontot kérni a Budapest II. kerületében található Medve Medical Egészségközpont fogorvosaink egyikéhez.