Önt is érintheti a fogágybetegség!

Tudta, hogy a fogínyvérzés a fogágybetegség egyik legjellemzőbb tünete? A fogágygyulladás miatt fellépő ínyvérzés legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakul ki. A fogakon lerakodó lepedék egy bizonyos idő után „megkövesedhet”, és fogkővé alakul, mely kedvez a gyulladás kialakulásának. Ezt a gyulladást a szájban élő több ezer baktériumfaj közül csak néhány képes kiváltani, és ezek is csak akkor, ha egyéb szájban található más baktériumokkal „társulnak”.  Ez a speciális baktériumtársulás, ami fogágybetegséget okoz a lepedékben és a fogkőben jöhet létre.

Megfelelő szájhigiéniával megakadályozhatjuk a gyulladást. Ehhez fontos, hogy minden fogmosás alkalmával minden fogfelszínt, beleértve a fogközöket is, alaposan megtisztítsunk. A fogágybetegség kialakulásának hátterében tehát egy baktériumok okozta gyulladás áll. Vannak azonban különböző hajlamosító tényezők is a fogágybetegségre, ami azt jelenti, hogy ezek fennállásakor a fogágy sokkal védtelenebb a lepedékben lévő baktériumok okozta fogágygyulladással szemben. A legfontosabbak ezek közül a dohányzás, a cukorbetegség és bizonyos hormonális változások, amik a nőknél lépnek fel a terhesség ideje alatt. Fontos megemlíteni, hogy bizonyos fokig a fogágybetegségre való hajlam örökletes.

Ne veszítse el fogait!

A fogágybetegség, mely eleinte csupán ínyvérzéssel, valamint érzékeny, esetleg duzzadt ínnyel kezdődik, akár fogelvesztéshez is vezethet! A fogágybetegséggel járó gyulladás nem csak az ínyre terjed, hanem később a csontszövetet és a fogakat rögzítő kötőszöveti rostokat is érinti, ezért kezeletlenül a fogak kilazulását eredményezheti, mely a leggyakoribb oka a fogelvesztésnek. Szerencsére azonban a rendszeres fogászati kontroll alkalmával a probléma időben felismerhető és kezelhető.

A parodontológiai kezelések közé tartozik a bakteriális lerakódások (fogkő és lepedék) eltávolítása. Ez enyhe ínygyulladás esetében csak íny feletti fogkőleszedést jelent. Előrehaladt fogágybetegség esetén a fogakat körülvevő csontállomány pusztul, az íny duzzadt és vérző, így a fogak mellett ínytasakok alakulnak ki, amikben a foggyökér felszínt íny alatti fogkő borítja.

Ilyenkor a gyulladás megszüntetése érdekében a tasakokból el kell távolítani a baktériumokat tartalmazó fogkövet és a gyulladt lágy szöveti részeket, hogy sima jól tisztítható gyökérfelszínt képezzünk, amire az íny visszatapadhat. Ezt nevezzük zárt kürettnek amit a fogorvos helyi érzéstelenítésben végez. Ha a tasak túlságosan mély, akkor szükség lehet úgynevezett nyitott küretre is, amikor az ínyt a fogorvos felvágja és még alaposabban áttisztítja a tasakot. Amennyiben lehetőség van rá a nyitott küret alkalmával csontpótlás is történik, ez azonban csak akkor működik, ha a fog körüli csontpusztulás nem teljesen vízszintes, hanem vertikális betörések is vannak benne.

Hogyan előzzük meg a fogínygyulladást?

A fogorvosok hangsúlyozzák, hogy döntő jelentősége van a szájhigiéniának! A lepedék lerakódását legkönnyebben a napi két fogmosással lehet megakadályozni, illetve csökkenteni, de szintén fontos a fogselyem illetve szélesebb fogközök esetén fogköztisztító kefe használata. Kérje meg fogorvosát, hogy mondja el hogyan lehet a leghatékonyabban elvégezni a fogápolást!

Érdemes évente legalább egyszer elvégezni egy teljes körű szájhigiénés kezelést. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás a modern technológiának köszönhetően fájdalommentesen elvégezhető, a páciens csupán enyhe bizsergést érez, az utána következő polírozásnak köszönhetően pedig még simábbak és fehérebbek lesznek a fogak! A Medve Medical Egészségközpontban Budapesten fogászati kezelések széles skálájával foglalkozunk.

Fogorvosi rendelőnkben minden egy helyen megtalálható, modern eszközeink segítségével pedig eredményesen, barátságos, kellemes környezetben, fájdalommentesen kezeljük a parodontológiai problémákat is!